De kracht van nee zeggen

Ontdek waarom het zo belangrijk is

‘’Ik ga toch geen nee zeggen, ben jij gek!’’ Straks dan nodigt die vriend of vriendin mij niet meer uit.’’ ‘’Hij vindt mij dan minder leuk als ik dat doe.’’

Ja, dat zijn allemaal gedachten die voor mij niet kloppen en niets met de werkelijkheid te maken hebben.”

Nee zeggen is een kunst en is iets wat je mag gaan leren. Op school hebben wij hier helaas geen vak in gehad.

Nee zeggen tegen de ander is ja zeggen tegen jezelf.

Wat je er eigenlijk mee doet is goed voor jezelf zorgen. Het houdt je in balans. Want als je alleen maar ja tegen alles en iedereen zegt wat blijft er dan nog over voor jezelf? Voor mij heeft het in ieder geval geleidt tot het opbranden van mijn batterij. Ik heb het de harde weg moeten leren.

Voor jou hoeft het niet zover te komen. Laten we ervoor zorgen dat we dit bij jou tijdig voorkomen.

In deze blog ga jij leren om nee te zeggen en ervaren wat de voordelen hiervan zijn.

Waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen?

Goh, iets met presteren, bewijzen en FOMO (Fear of Missing Out) wat allemaal ó zo belangrijk is onze Westerse samenleving.

Presteren lijkt de norm te zijn en we worden steeds vaker aangespoord om het maximale uit het leven te halen. Hoe meer hoe beter. ‘’Maar het is toch gezellig?’’ Een uitspraak die zó vaak gedaan wordt over een sociaal uitje. Ja dat is wel zo maar je kunt niet overal bij zijn. Je lichaam heeft ook rust nodig.

In deze context kan het een enorme uitdaging zijn om nee te zeggen.

Stel je voor: 

na een lange werkweek ben je uitgeput en je hebt absoluut geen zin om naar die verjaardag te gaan. Je lichaam snakt naar rust…

Maar je twijfelt…

Wat als je de volgende keer niet meer wordt uitgenodigd? Wat zullen anderen van je denken? Deze gedachten maken het lastig om je eigen grenzen te bewaken en voor jezelf op te komen. Veel mensen vinden het ook eng om de confrontatie aan te gaan of vrezen dat ze iemand zullen kwetsen door nee te zeggen. Dus kiezen ze maar voor de makkelijke weg en zeggen ja. Met als resultaat dat je nóg vermoeider bent na de verjaardag en nog langer de tijd nodig hebt om bij te komen.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat nee zeggen geen zwakte is, maar juist getuigt van kracht, zelfrespect en zelfzorg. Door op een respectvolle en assertieve manier nee te leren zeggen, kun je een gezonder, evenwichtiger en gelukkiger leven leiden. Je blijft trouw aan jezelf en schept ruimte om jouw vrije en zinvolle leven te leiden waar jij naar verlangt.

Bedenk dat nee zeggen je de kans geeft om ja te zeggen tegen wat echt belangrijk voor je is.

Het opent deuren naar meer rust, vrijheid en voldoening.

En wie weet? Misschien inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Dus durf je grenzen aan te geven en ontdek hoe krachtig het kan zijn om nee te zeggen!

De zes gevaren van geen nee kunnen zeggen

Hoewel ‘gevaren’ misschien dramatisch klinkt, bedoel ik hiermee de negatieve gevolgen en uitdagingen die je kunt ervaren als je moeite hebt met nee zeggen. Deze kunnen op lange termijn je welzijn aantasten.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het niet kunnen of durven zeggen van nee flinke negatieve gevolgen kan hebben voor jouw leven en welzijn. Hieronder vind je zes voorbeelden hiervan die mij het meest zijn bijgebleven:

1. Verminderde zelfzorg

Het continu maar bezig zijn voor de ander betekent vaak dat je minder tijd en energie overhoudt voor zelfzorg. Dit kan leiden tot frustratie en gezondheidsproblemen, zowel mentaal als fysiek.

2. Gebrek aan focus en productiviteit

Wanneer je je tijd en energie teveel besteed aan de prioriteiten van anderen kan je focus en productiviteit verliezen waardoor je minder effectief en efficiënt bent in je werk en dagelijkse taken. Én je hebt minder ruimte voor de dingen die echt belangrijk voor jou zijn.

3. Verlies van jezelf

Wanneer je voortdurend ja zegt tegen anderen, loop je het risico jezelf te verliezen. Je leven kan beheerst worden door de wensen en behoeften van anderen, waardoor je eigen doelen en verlangens zoals het verlangen naar een vrij en gelukkig leven ondersneeuwen.

4. Verslechtering van je relaties

Het kan ook een negatief effect hebben op je relaties wat kan leiden tot wrok en frustratie. Je geeft namelijk jouw grenzen niet aan. Je relaties kunnen dus ook niet weten wanneer zij over jouw grens heen gaan. Je voelt je soms overbelast en ondergewaardeerd. En als je dan opeens wel je grenzen gaat aangevend op een niet constructieve manier kan dat je relaties juist schaden.

5. Laag zelfbeeld

Door altijd maar ja te zeggen tegen de ander, geef je eigenlijk aan dat je eigen behoeften en wensen minder belangrijk zijn dan die van hen. Dit kan een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen en eigenwaarde.

6. Burn-out en stress

Het constant voldoen aan de verwachtingen van anderen zonder rekening te houden met je eigen grenzen kan leiden tot overbelasting, chronische stress en uiteindelijk burn-out. Je blijft maar pleasen en ja zeggen totdat je opbrand en het allemaal niet meer aankan.

Het is essentieel om te leren om nee te zeggen in je leven zodat jij gezond en in balans blijft. En er ruimte over blijft om jouw vrije en gelukkige leven met betekenis in te richten zoals jij dat wilt.

De vijf voordelen van nee zeggen

1. Rust in je hoofd en balans in je lijf

Je blijft beter in balans en voelt je rustiger in je hoofd. Want door nee te zeggen geef je jezelf de ruimte om op te laden en te ontspannen. Je merkt ook dat er ruimte ontstaat voor jou om te ontdekken wat jij werkelijk wilt in het leven. Je helpt jezelf om een gezonde balans te vinden tussen werk, je sociale leven en tijd voor jezelf. Lekker bezig!

2. Authenticiteit

Jij blijft trouw aan jezelf en jouw persoonlijke waarden. Je hoeft je niet te aan te passen aan de verwachtingen van anderen als dit niet in lijn is met wat jij echt wilt of nodig hebt. Dit werkt enorm bekrachtigend.

3. Verbeterde relaties

Nee zeggen kan je relaties verbeteren. Mensen waarderen eerlijkheid en respecteren je meer wanneer je duidelijk bent over je grenzen. Op deze manier weten zij wat ze aan je hebben. En zullen zij je ook gaan begrijpen als je een keer dat ene feestje afwijst. En geen zorgen, je zal merken dat je de volgende keer gewoon weer wordt uitgenodigd.

4. Efficiëntie en focus

Door nee te zeggen tegen (sociale) activiteiten, taken en verzoeken die niet belangrijk voor je zijn, houd je energie over voor wat echt van belang voor jou is.
Dit verhoogt je focus en productiviteit en helpt je om je doelen te bereiken.

5. Meer energie en zelfverzekerdheid

Door regelmatig op een gezonde manier nee te zeggen zal je merken dat jouw energie en zelfverzekerdheid gaan toenemen. Het wordt een tweede natuur voor je. Je gaat je vrijer voelen en houdt energie over voor de dingen die er écht toedoen voor jou in het leven. Wat heerlijk zeg.

Hoe kun je leren om nee te zeggen?

Allereerst wil ik het sprookjesverhaal bij je wegnemen dat je ruzie krijgt of iemand verliest wanneer je nee zegt. Integendeel, de ander leert je juist beter kennen, begrijpt je grenzen en respecteert jou als persoon. Zo weten zij wat ze aan je hebben. Probeer het gewoon eens uit!

Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1. Accepteer en erken dat je moeite hebt met nee zeggen

Het begint met zelfacceptatie. Erken dat je moeite hebt met nee zeggen en ga vanuit deze mindset aan de slag.

2. Accepteer en omarm de zenuwen en de gevoelens van ongemak

Op het moment dat jij van plan bent nee te gaan zeggen. Laat ze toe in plaats van dat je ze wegstopt. Met compassie en zonder oordeel. Dit maakt het gemakkelijker voor je om het gesprek te voeren.

3. Begin klein

Maak het jezelf niet te moeilijk op het begin. Breek jouw doel op in kleine stappen en begin bijvoorbeeld met het experimenteren met nee zeggen tegen jouw partner of een vriend en/of familielid die jij goed kent.

4. Communiceer duidelijk en wees eerlijk:

Vaak zie je dat mensen niet duidelijk communiceren. Wees helder in jouw communicatie. Vermijd te veel uitleg en onnodige verontschuldigingen; draai er niet omheen. Zorg ervoor dat degene tegen wie je nee zegt jou goed begrijpt. Als diegene je niet begrijpt en zich gekwetst voelt, dan zegt dat meer over hen dan over jou. Als je je er comfortabel bij voelt, kun je altijd vragen waarom ze je niet begrijpen. Dit gesprek kan je verrassende inzichten geven.

5. Wees assertief maar beleefd

Het is mogelijk om nee te zeggen zonder onbeleefd te zijn. Gebruik zinnen zoals “Ik waardeer het dat je me vraagt, maar ik kan het deze keer niet doen.” Of ‘’Ik kom graag bij je langs maar ik merk op dit moment dat ik erg moe ben en rust nodig heb, veel plezier in ieder geval!’’

6. Ken je prioriteiten

Als je weet wat voor jou belangrijk is, wordt het makkelijker om nee te zeggen tegen dingen die niet bijdragen aan je doelen. Neem de tijd om na te denken over wat je écht wilt in het leven—schrijf je doelen op, reflecteer op je persoonlijke waarden en maak een lijst van activiteiten die je energie geven. Zo krijg je helderheid over waar je jij je tijd en energie in wilt steken.

7. Geef jezelf tijd

Voel je niet verplicht om direct te antwoorden. Zeg gerust dat je er even over wilt nadenken voordat je een beslissing neemt. Houd er echter rekening mee dat dit ook kan betekenen dat het onderwerp in je hoofd blijft hangen, wat voor onrust kan zorgen. Experimenteer met beide benaderingen: gelijk nee zeggen of eerst even over nadenken. Ontdek wat voor jou het beste werkt.

8. Durf fouten te maken

Het zal vast wel een keer voorkomen dat je net even niet handig een bepaald verzoek afwijst. Merk op wat er gebeurt, leer ervan, lach erom en ga door. Fouten zijn er om van te leren.

9. Sla hier niet in door

Uiteindelijk draait het allemaal om balans. Nu je aan het leren bent om nee te zeggen is het niet de bedoeling dat je nu overal nee tegen gaat zeggen en alleen maar met jezelf gaat zijn. Want dan slaat de situatie om in egoïsme en blijft er weinig sociaals in je leven over om aan deel te nemen. En dan ga je je straks weer eenzaam voelen.

Bovendien kunnen er prachtige kansen aan je neus voorbijgaan, zoals het ontmoeten van je droompartner of het ontdekken van een nieuwe hobby, omdat je niet ingaat op die spontane uitnodiging

Been there, done that… en ik weet hoe het voelt om kansen mis te lopen.

Daag jezelf uit om met deze tips te experimenteren en ontdek wat voor jou het beste werkt. Pas ze aan waar nodig en geef jezelf de ruimte en de tijd om te groeien.

1% vooruit is ook vooruit.

Nee is nee

Nee zeggen is een krachtige manier om de regie over jouw leven (terug) te nemen. Het stelt je in staat om je eigen grenzen te bewaken, je welzijn te bevorderen en je energie te richten op wat echt belangrijk voor je is.

Door nee te leren zeggen, zeg je eigenlijk ja tegen jezelf en je eigen behoeften.
Het is een vaardigheid die je leven enorm kan verrijken en je kan helpen om te ontdekken wat jij echt wilt waardoor je vrijer en gelukkier gaat leven.

Uit ervaring kan ik zeggen dat het enorm bevrijdend werkt. En hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Lukt het je niet zelf om te leren om nee te zeggen? Neem dan nu contact op  voor een gratis kennismakingsgesprek en ontdek de vrijheid en het geluk die schuilen achter deze kracht.

PS: sla er niet in door, soms is het ook goed om jezelf even op de tweede plaats te zetten en er dan te zijn voor jouw familie, vriend of vriendin.  Uiteindelijk draait het allemaal om de juiste balans.