Waarom de confrontatie aangaan je vrijheid geeft
’Ik ga de confrontatie niet aan want dan verlies ik mijn vriendschap/ zakelijke relatie.’’
‘’Ik durf het niet want ik ben bang dat ik dan niet uit mijn woorden kan komen.’’
‘’Als ik haar daarop aanspreek dan vindt zij mij vervelend en irritant.’’
Een aantal gedachten die mij destijds tegenhielden om de confrontatie aan te gaan met de ander.
En wat bleek? Het klopte totaal niet. Ik wist mezelf goed uit te drukken, en mensen gingen mij meer waarderen. Ze begrepen mij beter en respecteerden mijn grenzen. Duidelijke communicatie is immers cruciaal voor het opbouwen van duurzame relaties.
En het meest waardevolle wat ik er voor mijzelf uithaal? Dat ik mij er steeds vrijer door ben gaan voelen.
In deze blog ontdek je stap voor stap hoe je op een positieve en effectieve manier de confrontatie aan kunt gaan én wat je daar allemaal mee wint!
Het gevaar van confrontatie mijdend gedrag
’You can’t correct what you are not willing to confront.’’
Het vermijden van de confrontatie geeft je een gevoel van onvrijheid en onmacht. Je kiest vaak voor de makkelijke weg. Eigenlijk houd je jezelf klein.
Het kan zelfs zo erg worden dat je er bepaalde situaties voor gaat vermijden wat averechts werkt voor jouw gemoedstoestand. Gewoonweg omdat je bang bent daar geconfronteerd te worden door anderen. Je creëert je eigen gevangenis.
Daarnaast begrijpen mensen je vaak niet omdat je jezelf niet uitspreekt, je geeft jouw grenzen en behoefte niet aan. Je kan dan ook niet verwachten van hen dat zij jouw begrijpen en rekening met je houden. Je houdt alles bij jezelf.
Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin je steeds meer opkropt en je steeds minder begrepen wordt. Je begint je eenzaam en geïsoleerd te voelen, omdat niemand echt weet wat er in je omgaat.
Dit gebrek aan communicatie kan zelfs je relaties onder druk zetten, zowel professioneel als persoonlijk. Waarbij in het ergste geval, je jouw dierbare relaties kwijtraakt.
Het doorbreken van dit patroon kan je het beste in kleine stappen doen. Het is belangrijk om jezelf te realiseren dat je stem waardevol is en dat je recht hebt om jouw gevoelens en meningen te uiten.
Probeer eens een open en eerlijk gesprek aan te gaan over iets kleins; de eerste stap is vaak het moeilijkst, maar ook het meest bevrijdend.
Wanneer je jouw grenzen duidelijk stelt en je behoeften uitspreekt, zal je merken dat mensen positiever reageren dan je verwacht.
Het zal je helpen om sterkere, eerlijkere relaties op te bouwen en je zelfvertrouwen te vergroten. Stap voor stap breek je de muren van je zelfgecreëerde gevangenis af en ga jij meer vrijheid in je leven ervaren.
Een aantal voordelen van het aangaan van de confrontatie
Welke ik persoonlijk ervaar in het leven sinds ik hier gebruik van maak:
- De kwaliteit van je relaties verbeteren.
- Het bevordert jouw (mentale) gezondheid.
- Jouw relaties weten steeds beter wat ze aan je hebben en gaan jouw grenzen respecteren.
- Jouw relaties gaan je beter begrijpen.
- Jouw zelfverzekerdheid neemt toe.
- Onrust en angsten nemen af.
- Je gaat je steeds vrijer, krachtiger en energieker voelen.
Jij gaat de confrontatie aan
Yes, goedzo! Weer eens stap gezet richting vrijheid.
Het doel is om een open en eerlijke dialoog te hebben waarin beide personen zich gehoord en gerespecteerd voelen. Het is niet de bedoeling dat je elkaar kleineert of beledigd. Als dat laatste gebeurt weet je dat het gesprek zijn doel voorbij is gegaan.
De confrontatie aangaan kan je een ontzettend krachtig en vrij gevoel geven. Want jij staat je vrouwtje (of mannetje) en geeft je grenzen aan.
Je laat niet meer over je heen lopen. Mocht dit nou wel gebeuren, wees niet te hard voor jezelf. Ik bedoel maar, je kan niet altijd zes gooien. Bovendien kan je weer van je fouten leren als het gesprek in de soep loopt.
De voorbereiding
Het aangaan van de confrontatie kan lastig zijn, daarom beginnen we met onderstaande tips zodat jij relaxter het gesprek in gaat en de kans op slagen groter is.
Het is niet noodzakelijk om alle tips in te zetten in een gesprek. Pak de tips eruit die voor jou goed voelen en bij je passen. Experimenteer ermee. Een gesprek verloopt toch altijd anders dan gepland.
Go with the flow
1. Bereid je voor
Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen en waarom. Schrijf het op een briefje en neem het mee als dat prettig voor jou werkt. Let wel: dit hoeft niet altijd. Als jij in het moment met een (zaken)relatie merkt dat je op je strepen mag staan, doe dat dan ook.
Je hoeft een gesprek niet altijd tot in de puntjes voor te bereiden. Houdt ruimte over voor je gevoel, en creatieve ingevingen.
2. Kies het juiste moment en de juiste plaats
Ga niet in het bijzijn van iedereen je mond op trekken. Daar is niemand van gediend. Zorg ervoor dat je een rustige en privé omgeving kiest waar jullie niet gestoord worden en beiden de tijd hebben om het gesprek aan te gaan.
3. Houdt de eer bij jezelf
Focus op je eigen gevoelens en ervaringen in plaats van de ander te beschuldigen.
Dit voorkomt dat de ander zich aangevallen voelt. Bijvoorbeeld: “Ik voel me genegeerd als jij een week niet op mijn berichten reageert” in plaats van “Je reageert altijd laat.” Of ‘’Jij vindt mij niet belangrijk.’’
4. Blijf rustig
Laat je er niet toe verleiden om te gaan schreeuwen of felle verwijten te maken. Met een agressieve houding lok je alleen maar vijandigheid uit bij de ander. Houd dus een rustige en vriendelijke toon aan. Zelfs als de ander wel zijn stem verheft. Dat is juist krachtig.
5. Toon empathie
Probeer je in de ander in te leven en hem/haar te begrijpen. Het is bewezen je daarmee meer bereikt. Het is dan wel belangrijk dat je het meent want dat komt echter over. Sterker nog, mensen die anderen goed aanvoelen met een goede dosis mensenkennis hebben vaak een bullshitmeter voor het ‘’nep’’ vertonen van empathie.
Een aantal voorbeeldzinnen die je kan inzetten:
‘’In hoor wat je zegt…’’
‘’Ik begrijp dat je…’’
‘’Ik zie dat het je wat doet…”
6. Luister actief
Laat de ander zijn of haar kant van het verhaal ook vertellen zonder te onderbreken.
Is iets niet duidelijk? Vraag dan om een verduidelijking.
7. Wees duidelijk
Ga er niet omheen draaien, zeg waar het op staat en kom tot de kern. Mensen houden nou eenmaal van duidelijkheid. Geef concrete voorbeelden van het gedrag of de situatie die je wilt bespreken. Vermijd vage beschuldigingen.
8. Let op je lichaamstaal
Zorg dat deze open en niet agressief is. Maak oogcontact en knik om te laten zien dat je luistert. Onderbreek de ander niet. Tegelijkertijd kan je ook letten op de lichaamstaal van de ander en kijken wat het je te vertellen heeft.
9. Positiviteit
Begin en eindig het gesprek met iets positiefs. Dit kan helpen om de spanning te verminderen en een positieve toon te zetten.
11 stappen naar een positieve en effectieve manier om de confrontatie aan te gaan
1. Wees jezelf
Ga je niet anders voor doen dan je bent. Wees gewoon jezelf. Dat maakt je authentiek en krachtig. Je zal merken dat dit de kwaliteit van het gesprek en de uitkomst ervan positief bevordert.
2. Pas de hierboven genoemde tips toe.
Voor zover relevant voor je gesprek. Speel ermee.
3. Acceptatie confrontatie mijdend gedrag
Accepteer en erken dat je (nu nog) confrontatie vermijdend bent en ga vanuit deze mindset aan de slag. Want je kan ook leren om de confrontatie aan te gaan.
Nee zeggen kan je relaties verbeteren. Mensen waarderen eerlijkheid en respecteren je meer wanneer je duidelijk bent over je grenzen.
Op deze manier weten zij wat ze aan je hebben. En zullen zij je ook gaan begrijpen als je een keer dat ene feestje afwijst. En geen zorgen, je zal merken dat je de volgende keer gewoon weer wordt uitgenodigd.
4.Accepteer en omarm de zenuwen en de gevoelens van ongemak:
Door nee te zeggen tegen (sociale) activiteiten, taken en verzoeken die niet belangrijk voor je zijn, houd je energie over voor wat echt van belang voor jou is.
Dit verhoogt je focus en productiviteit en helpt je om je doelen te bereiken.
5. Begin klein
Pak een situatie waarbij jij je op dit moment comfortabel voelt. Bijvoorbeeld een conflict met je partner, als je in een discussie raakt met je collega op het werk of als iemand voor je neus je parkeerplek inpikt.
Kies ervoor om op dat moment er tegenin te gaan op een respectvolle manier en merk op wat er gebeurt.
6. Pak je moment
Als je bij jezelf merkt dat je je in een situatie bevindt waarin iemand over je heen loopt of dat jij het niet eens bent met wat diegene zegt of er een naar gevoel van krijgt, zeg er wat van! Dit zijn de beste leermomenten om ervoor te gaan.
Je moet het ijzer smeden als het heet is. Mocht het je op dit moment niet lukken, geen probleem, wees lief voor jezelf. De eerstvolgende keer dat de kans zich weer voor doet probeer je het weer.
7. Je hoeft niet altijd de confrontatie aan te gaan
Dat je nu aan het leren bent om de confrontatie aan te gaan betekent niet dat je het altijd moet doen. Soms is het ook wijs om je mond te houden en je energie te bewaren. Het heeft niet altijd zin om er wat over te zeggen.
Er zijn ook genoeg mensen die een bord voor hun kop hebben en niet willen toegeven bijvoorbeeld.
Iets met ‘’spreken is zilver, zwijgen is goud.’’
Speel hiermee in je dagelijkse leven.
8. Durf op je bek te gaan
Je zal merken dat het gesprek niet altijd goed uitpakt. En dat geeft niet. Want dit zijn vaak de meest waardevolle gesprekken. Trek hier jouw leer uit. Met vallen en opstaan.
9. Reflecteer terug op hoe het ging
Check bij jezelf in hoe de gesprekken zijn verlopen. Wat valt je op? hoe reageert de ander? Is er iets veranderd in jullie relatie sinds je jezelf nu zo opstelt?
Als je nog een stap verder wilt gaan, bespreek het met de persoon met wie je de confrontatie aanging en stel diegene de vragen. Hoe sta je in het leven nu je jouw tanden laat zien? Hoe voelt dat?
10. Blijf jezelf uitdagen
Om de confrontatie aan te gaan. Maak er een gewoonte van in je leven. Totdat je er niet mee over hoeft na te denken en het uit jezelf doet.
11. Ervaar de vrijheid
Die het met zich meebrengt nu jij voor jezelf opkomt en de confrontatie aangaat. Wat een verrijking van je leven. Sta hier even bij stil en wees er dankbaar voor.
Gefeliciteerd dat je zover bent gekomen!
Kom maar op
De confrontatie aangaan kan erg eng en moeilijk zijn als je hier nog weinig ervaring mee hebt. Je bent bijvoorbeeld bang dat je jouw relaties kwijtraakt, je ruzie krijgt en dat je niet uit je woorden komt.
De ervaring leert dat dit meestal niet het geval is en het je gewoon lukt om het gesprek aan te gaan.
Wat nog erger is, is de confrontatie vermijden. Want dit kan destructief zijn voor zowel jouw (mentale) gezondheid als jouw huidige relaties. Het kan er zelfs toe leiden dat je jouw meest dierbare relaties hierdoor kwijtraakt.
Door te beginnen met zelfacceptatie, je goed voor te bereiden en in kleine stappen te beginnen maak jij de kans van slagen groot in jouw reis richting het eigen van de confrontatie aangaan.
Waarbij de voordelen vele malen zwaarder opwegen dan de nadelen. En vergeet vooral niet jezelf te zijn.
Want dat maakt dat jij authentieker en sterker overkomt in het gesprek.
Doordat jij steeds vaker de confrontatie aangaat en voor jezelf opkomt zal je merken dat jij je steeds krachtiger, vrijer en energieker gaat voelen.
Én het is ook nog eens bevorderlijk voor de kwaliteit van jouw relaties en je mentale gezondheid.
Tel uit je winst!
Blijf geïnspireerd!
ZensatieCoach
HSP – HSS – Coaching.
Leef op volle kracht én in balans.
Contact
- Telefoon: + 31 6 18 71 28 83
- E-mail: daniel@zensatiecoach.nl
- Adres: Johannes Vermeersingel 40 2231BT Rijnsburg
Privacy Statement | Algemene Voorwaarden | KVK 94769001 | ©2025 ZensatieCoach